Beeldhouwen

Cursus beeldhouwen in de Vogezen

  • Aankomst zondag 4 juni 2017 (na 14.00 uur)
  • Vertrek zaterdag 10 juni 2017 (voor 13.00 uur)

De cursus bevat 5 dagen beeldhouwen. De woensdagmiddag is vrij te besteden. Het is mogelijk een educatieve wandeling te maken (Wolvenvallei) of een bezoek te brengen aan het thermaal bad te Plombières les Bains (facultatief).

7 dagen/6 nachten

Hakken in echte steen

Bent u een beginnende beeldhouwer en wilt u meer vaardigheden ontwikkelen om in steen te beeldhouwen. Dan is deze cursus geschikt voor u. De doelstelling is dat al deelnemers in een week een beeld maken uit kalksteen (als je meer ervaring hebt mag het ook in een andere steensoort).  Je leert diversen haktechnieken en omgaan met verschillende soorten handgereedschap, ook hoe je de oppervlakte van de steen kan afwerken.

In het begin bespreken we het plan wat je hebt wat je denkt te gaan maken, ik bespreek de haalbaarheid van het plan en wat de stappen zijn om dat beeld te maken wat je wilt. Zeker als je beginnende beeldhouwer bent en voornamelijk in speksteen gewerkt hebt leg dan de lat niet te hoog, ook niet wat grootte van de steen betreft.

Gedurende de week ben ik morgens aanwezig om les te geven ik volg het proces en stuur bij waar het nodig is. De bedoeling dat je met een beeld naar huis gaat. Er zijn diversen stenen aanwezig om in te hakken zodat er een keuze is.

Mart heeft vaak met andere een atelier gedeeld waarbij hij als senior beeldhouwer anderen de kneepjes van het vak bijbracht. Als pedagoog is hij geduldig en geeft een heldere uitleg, laat vaak zien door voor te doen hoe het moet. Hij kan ook helpen met de vormgeving. Hij gaat uit van jou plan en mogelijkheden, maar vind het fijn als je iets opsteekt en op zoek gaat naar grenzen, soms betekent dat beperken, maar ook zoeken naar andere wegen om iets te verbeelden.

Iets meer over Mart als beeldhouwer

Hij woont in Eindhoven en is opgegroeid in Neerkant. Mart laat zich inspireren door het alledaagse, zo is er een stenen stoplicht te zien. Het gaat hem om de stenige vertaling van zo’n voorwerp. Een kauwgomballenautomaat kan inspireren tot een beeld. de verwachting die hij als kind had over wat er uit zo’n apparaat kan rollen zette hem aan tot het maken van een beeld.

kauwgom stoplicht

Het stilstaan voor een stoplicht, de ergernis die dat kan oproepen, miljoenen mensen die dat dagelijks meemaken, dat maakt het tot een ding dat belangrijk is voor mensen. Tijdens de tentoonstelling zal ook een beeld te zien zijn dat uit meer dan vijftig onderdelen bestaat en over de fabricage van landmijnen gaat: ‘The making of the Bouncing Betty’.

Naast beelden met een meer technisch karakter zullen er ook enkele beelden te zien zijn die meer organische van vorm zijn.

Mart de Corte maakt al ruim 25 jaar beelden in steen en is op exposities te zien geweest in Frankrijk, België en Nederland. Zijn beelden zijn speels en vaak ook veranderbaar en stapelbaar, waarbij hij gebruik maakt van verschillende soorten steen. Hij laat zich niet begrenzen door het materiaal en heeft jarenlang lessen gevolgd bij steenhouwers en kunstenaars om het hakken in steen met vakmanschap uit te kunnen voeren.

Benodigdheden: inclusief gebruik van alle gereedschappen/exclusief steen (steen aldaar te koop)

  • verblijf in een ruime 2-persoons gastenkamer: € 620,–
  • verblijf op de camping met eigen tent: € 570,–

Eenpersoonskamers zijn beperkt en tegen meerkosten beschikbaar. De kosten hiervoor bedragen € 12,50 per nacht. Enkele weken voor de cursusweek hoort u of wij u kunnen plaatsen op een eenpersoonskamer.

De prijzen zijn inclusief uitgebreid ontbijt, lunch, 3-gangen diner, onbeperkt koffie/thee tot 20.00 uur, welkomstdrankje, lakenpakket en zelf klaar te maken lunchpakket. Bij de lunch wordt er gezorgd voor bv soep, melk, yoghurt, fruit of salades.

inschrijvenELSKlik hier voor het aanmeldformulier >