Fietsen in de Vogezen

Het is prachtig om te fietsen in de Vogezen! Het is zelfs een van de redenen dat we onze gasten mogen ontvangen. Fietsliefhebbers die u voor gingen, vergelijken het gebied met Zuid-Limburg, de Ardennen en de Eifel. Er is volop keuze want zowel het toerismebureau van de Vogezen als wijzelf hebben fietsroutes uitgezet. 

fietsen in de Vogezen

Fietsroutes in de Vogezen 

Vanuit het departement de Vogezen heeft de afdeling toerisme 73 km aan fietsroutes uitgezet op oude wegen langs het Canal de l’Est. Dit kanaal is een zijtak die de Moezel met de Saône verbindt. Hierdoor ontstaat een netwerk van rivieren die naar de Middellandse Zee en de Noordzee lopen. De fietspaden en routes land Canal de l’Est zijn vlakker. Fijn voor iedereen die liever niet teveel de heuvels bedwingt. 

De Vogezen is een gebied gemarkeerd door tegenstellingen, industrieën en landbouw. Langs een draad van water ontdekt u al fietsend veel over de rijk bewogen geschiedenis. Ook staan de Vogezen bekend om de prachtige groene natuur.

Naast deze fietsroutes vindt u ook veel informatie op de volgende websites:

Accueil Vélo

Fietsroutes vanaf de boerderij

Zelf zijn we ook aan de slag gegaan met het uitzetten van fietsroutes. Dit hebben we gedaan met behulp van onze buurjongen die het gebied goed kent. Daardoor nemen de routes u mee langs de mooiste plekken in onze regio. Uiteraard is er ook regelmatig de mogelijkheid om even te stoppen voor een pauze en voor een kopje koffie op een terras. 

We hebben in totaal 18 fietsroutes uitgezet variërend van 40 tot 86 km. De routes vermijden zoveel mogelijk de drukkere wegen zodat u in alle rust kunt genieten van de omgeving. U kunt de routes vinden op Komoot, via deze link: https://www.komoot.com/nl-nl/user/2384445778846/tours. Om de routes te gebruiken dient u wel eerst een account aan te maken. Wanneer u doorklikt naar de route die u wilt bekijken, stuurt Komoot u automatisch naar een pagina waar u dat kunt doen. De rest wijst zich dan allemaal vanzelf.   

We lichten graag drie van onze routes verder uit: 

fietsen in de vogezen, route 3

Route 3: Harol – 45,4 km – 13%

45 km lijkt een een kort en makkelijk ritje maar schijn bedriegt. Halverwege deze fietsroute komt u een stijgingspercentage van 13% tegen. Hier worden de benen even flink op de proef gesteld. Maar laat u niet tegenhouden, de route is schitterend. Onderweg komt u onder andere langs Brasserie Ville sur Illon in het gelijknamig Ville sur Illon. Dit is een oude bierbrouwerij die tegenwoordig als museum is ingericht met een kneuterig caféetje erbij. Hier kunt u een lokaal gebrouwen bier kunt nuttigen.

Link: https://www.komoot.com/nl-nl/tour/815845979

fietsen in de vogezen, route 14

Route 14: tocht langs Trémonzy – 64,7 km

Dit is een fietstocht van 64,7 km langs typische Franse dorpjes. U komt onder andere langs Les Voivres, Bains les Bains, Trémonzy en het schilderachtige Fontenoy le Chateau. Verder gaat de tocht door bossen, over het Canal l’Est, over kronkelende weggetjes en rustige wegen en langs prachtige plekken. Onderweg kunt u stoppen voor een kopje koffie in La Vôge les Bains of in Fontenoy le Chateau bij ‘Coney Island’, een salon de thé van Nederlandse eigenaren. De tocht is wat vriendelijker voor de benen met een verschil in hoogtemeters van 440m. 

Link: https://www.komoot.com/nl-nl/tour/818130095

fietsen in de vogezen, route 17

Route 17: Xertigny – 86,5 km

Een mooie rit van 86 km waar net als onze andere ritten de grotere wegen worden vermeden zodat u heerlijk kunt genieten tijdens het fietsen. Onderweg in Rasey kunt u Maison Moine bezoeken waar ze van rabarber de lekkerste bubbels, likeuren en andere specialiteiten maken. Trek in koffie of in iets te eten? Daarvoor kunt u in Xertigny en Chapelle aux Bois terecht. Let wel, de restaurants zijn geopend van 12:00 – 14:00 dus goed om daar rekening mee te houden. U kunt dan wel, net als de Fransen, uitgebreid lunchen voor een zachte prijs.

Link: https://www.komoot.com/nl-nl/tour/908009657 


La Voie Bleue 

Wilt u een lange fietstocht maken? Misschien is La Voie Bleu dan iets voor u. La Voie Bleu is een prachtige fietstocht langs het water. De tocht is maar liefst 700 km lang en loopt van Luxemburg tot Lyon. Onderweg kom je door de Vogezen en  langs het Canal des Vosges bij Bains-les-Bains. Onderweg zijn vele bankjes en picknicktafels om uit te rusten en er is onderweg veel te bezoeken. Slaapt u tijdens de fietstocht gerust een nachtje bij ons. 


Fietsroutes in de Hoge Vogezen

Wie wat meer uitdaging zoekt, kan gaan fietsen in de Hoge Vogezen. We voorzien u op de camping graag van meer informatie. Voor de geroutineerde fietser is het onder andere prachtig om de Route de Crêtes te beklimmen. Deze route is rondom Gérardmer op ongeveer een uurtje rijden vanaf onze boerderij.

Neemt u uw fiets mee om te gaan fietsen in de Vogezen? U kunt deze op de boerderij binnen in de schuur stallen. Het is ook mogelijk om de accu van uw elektrische fiets op te laden.

Naast fietsen is het ook prachtig wandelen in de Vogezen