Fotocursus in Frankrijk

Fotoreis Vogezen 2024

Heeft u net een dure camera gekocht maar blijft u hangen in de automatische stand? Wilt u zich verder verdiepen, uw vaardigheden vergroten en uw eigen stijl ontdekken? Dan is deze complete fotocursus in Frankrijk iets voor u! 

Vier dagen lang gaat u met uw camera naar de Franse Vogezen. Samen met een ervaren fotograaf leert u uw camera beter begrijpen en uw stijl verder ontwikkelen. De beste manier om te leren fotograferen is immers door het in de praktijk te doen.

Inhoud van de fotocursus

Theorie en praktijk

Marcel van Berkel van Fotoschool Den Haag neemt u mee op ontdekking in de wereld van fotografie. Met een combinatie van theorie en praktijk zorgt hij ervoor dat u binnen de kortste keren alle vaardigheden bezit. Na afloop van de cursus voelt u zich niet langer een beginner

Wat leert u tijdens de cursus?

Marcel daagt u uit om (bijna) nooit meer de automatische stand van uw camera te gebruiken. U leert hoe diafragma, sluitertijd en ISO-waarde samenwerken, zodat u bijvoorbeeld die prachtige foto’s met een onscherpe achtergrond kunt maken. Daarnaast ontdekt u welke instellingen u moet gebruiken bij weinig licht of wanneer er juist veel licht is. Alle kneepjes en verschillende functies komen aan bod.

Na deze cursus beschikt u over alle tools die u nodig hebt om goed te kunnen fotograferen. U krijgt bovendien uitgebreide informatie mee in de vorm van filmpjes, hand-outs en documenten die u thuis nog eens kunt raadplegen.

De camerafuncties begrijpen

Goede foto’s maken gaat natuurlijk samen met compositie en perspectief. Daarover leert u zeker meer. Daarnaast leert u uw camera te begrijpen aan de hand van de volgende onderwerpen die op een heldere manier worden uitgelegd. Zo kunt u daadwerkelijk het plaatje schieten dat u voor u ziet. 

 • De verschillende functies van uw camera
 • Diafragma
 • Sluitertijd
 • ISO
 • Het instellen van de juiste belichting
 • Belichtingscompensatie
 • Focusfields
 • JPG / RAW
 • Histogram lezen
 • Witbalans

De cursusdagen

’s Ochtends wordt de theorie behandeld, ‘s middags wordt er geoefend met uitdagende opdrachten. Tijdens de opdrachten bezoekt u allerlei interessante fotospots. Na het diner staat er nog een boeiende avondworkshop op het programma. Het programma is een uitgebreide mix van theorie en praktijk, met veel gelegenheid om te oefenen, foto’s te bespreken en te genieten van de prachtige natuur.

Fotograferen, genieten, beleven, leren en ervaren

Of u nu een beginner bent of al wat ervaring hebt, de Vogezen bieden zoveel moois dat elke fotograaf hier zijn of haar hart kan ophalen. Beginners krijgen extra persoonlijke begeleiding om hun camera beter te leren kennen, terwijl gevorderde fotografen voldoende uitdaging vinden om hun vaardigheden verder te verbeteren.

Evaluatie

De groep bestaat uit maximaal zes deelnemers, zodat er voldoende tijd is voor individuele aandacht. De fotobesprekingen aan het eind van de dag zijn de ideale manier om beter te leren fotograferen. Elke dag levert u een aantal foto’s in die plenair worden besproken. Zo leert u niet alleen van uw eigen werk, maar ook van het werk van andere deelnemers. Ook ontvangt u tips en trucs om foto’s in Lightroom en Photoshop te verbeteren.

Soort camera

Het maakt niet uit welke camera u heeft, maar een camera waarmee u de sluitertijd en het diafragma handmatig kunt instellen is wel een voordeel. Heeft u geen eigen camera omdat u eerst wilt ontdekken of het iets voor u is of omdat u tijdens de cursus graag ontdekt welke camera bij u zou passen? Geen probleem, u kunt tijdens de cursus kosteloos een spiegelreflex- of systeemcamera gebruiken.

Praktische informatie

Locatie van de fotografiecursus

De fotocursus vindt plaats op onze authentieke boerderij ‘Entre les Sources’ (Tussen de bronnen). Deze ligt in het charmante dorpje Grandrupt-de-Bains in de Vogezen, 580 km van Utrecht. Marcel neemt het fotografie gedeelte op zich, wij zorgen voor heerlijke maaltijden, een comfortabel bed en ongekende gastvrijheid.

Wanneer vindt de cursus plaats?

 • 12 t/m 16 september 2024 – Deze reis is reeds volgeboekt-
 • 7 t/m 11 november 2024 – Een super gave herfstreis!
 • 15 t/m 19 mei 2025

U komt aan op donderdag en vertrekt op maandag. Wilt u langer blijven en nog even van de Vogezen genieten? Dat kan in overleg. Plan een uitstapje naar Nancy of Metz, zeker de moeite waard. Hier leest u alles over activiteiten in de omgeving.

Voor wie?

Deze cursus is voor fotografen die:

 • Een nieuwe hobby willen starten of hun hobby naar een hoger niveau willen tillen
 • Een stevige basis willen leggen voor goede fotografie
 • Nooit meer de automatische stand willen gebruiken
 • Hun vaardigheden op het gebied van fotografie willen vergroten
 • Willen ervaren hoe het is om zich volledig op fotografie te kunnen concentreren, terwijl de rest voor u wordt geregeld

Wat kost het?

De fotoreis kost € 649 p.p. op basis van een eenpersoonskamer. Wilt u een kamer delen, dan ontvangt u € 50 korting per persoon. Deze prijs is inclusief verblijf, bedlinnen, schoonmaakkosten, de fotocursus, excursies, materialen, maaltijden en entreegelden.

U kunt u ook inschrijven met uw partner. Voor niet-fotografen is er genoeg te beleven in de omgeving. Als uw partner niet deelneemt aan de fotocursus, zijn de kosten voor zijn of haar verblijf € 375 (inclusief logies en maaltijden).

Wat neemt u mee terug?

U keert huiswaarts met prachtige foto’s en een geweldige ervaring. Bovendien heeft u een solide basis gelegd om voortaan goed te fotograferen. Niet voor niets komt 40% van alle deelnemers nog eens terug!

Bent u enthousiast geworden over deze fotocursus in Frankrijk? Hier vindt u alle gegevens en inschrijfmogelijkheden. We verwelkomen u graag bij ons in de Vogezen.